Menu
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Al meer dan 20 jaar de beste service
Vakkundige glaszetters met oog voor detail
Snelle offerte met eerlijke prijs
Telefonisch goed bereikbaar tijdens kantooruren
Uw monumentale pand voorzien van HR++ glas

U woont in een prachtig historisch pand uit de 18e of 19e eeuw. Panden uit deze tijd hebben vaak veel karakteristieke kenmerken. Een bekend voorbeeld hiervan zijn van die prachtige glas-in-lood ramen. Of ruiten die nog voorzien zijn van enkelglas. Echter is de isolatiewaarde hiervan niet optimaal.

Als bewoner wordt u vaak geadviseerd door uw gemeente om binnenshuis voorzetramen te plaatsen voor uw monumentale ramen van enkelglas, om zo beter te isoleren. Dit kan een oplossing zijn, maar zal niet veel isolatiewaarde opleveren. Een enkele ruit van 4mm heeft een U-waarde van 5,0.

Door het plaatsen van een voorzetraam wordt een U-waarde van 3,5 gerealiseerd. Een heel klein verschil dus. Het voorzetraam zal wel wat tocht en kou wegnemen, maar isoleert niet. Daarnaast kan er achter het raam vocht optreden, wat vaak als onprettig wordt ervaren.

Het is voor ons ook een groot raadsel waarom gemeenten voorzetramen blijven adviseren aan huiseigenaren van zo’n prachtig stuk erfgoed. Er zijn immers andere oplossingen om uw woningen te isoleren zoals met monumentenglas. Met monumentenglas verandert er niets aan de uitstraling van uw woning. Het glas wordt namelijk precies hetzelfde afgewerkt zoals dit ook in de oude situatie was.

In deze blog gaan wij dieper in op het isoleren van woningen met authentiek glas.

Kan een monumentaal pand geïsoleerd
worden met HR++ glas?

Dat kan zeker! Hiervoor is speciaal monumenten isolatieglas ontwikkeld. Dit is een zeer goed alternatief voor voorzetramen. Monumentenglas is speciaal ontwikkeld glas dat de kenmerken en vertekeningen van het ambachtelijke oude glas van vroeger heeft.

Monumentenglas is verkrijgbaar in enkel glas, brandwerend glas, gelaagd en gelaagd zonwerend glas. Maar ook in isolatieglas en HR++ glas. Wij kunnen monumentenglas leveren dat maar 14 mm. dik is en een U-waarde heeft van 1.1 Dus… HR++ glas!

Dit monumentenglas valt onder het type modern monumentenglas en wordt toegepast in woningen die gebouwd zijn vanaf 1960 tot nu. Het glas heeft een uiterst glad oppervlak zonder onregelmatigheden. 

Er zijn ook andere typen monumentenglas te verkrijgen die ook leverbaar zijn in dunne varianten. Denk bijvoorbeeld aan ambachtelijk monumentenglas. Golvend monumentenglas dat wordt toegepast in woningen van voor 1920.

Is HR++ glas geen vereiste? Dan zijn er ook mogelijkheden om te isoleren met traditioneel monumentenglas. Traditioneel monumentenglas wordt nog op dezelfde wijze als eeuwen geleden gemaakt, namelijk mondgeblazen. Dit monumentenglas wordt toegepast in woningen die zijn gebouwd vóór 1900.

Ook monumentenglas-klassiek met een U-waarde van 1,5 kan verschil maken qua isolatie in uw woning. Klassiek monumentenglas heeft een lichte streepvorming in het oppervlakte van het glas. En dit glas wordt toegepast in woningen die zijn gebouwd in de periode van 1920 tot 1960.

 

subsidie aanvragen

Uw woningen voorzien van monumentenglas (HR++)?

Wij kunnen monumentenglas op maat leveren voor uw project. Wij hebben in Kampen en omgeving al veel monumentale panden voorzien van monumentenglas en de bewoners genieten volop van het wooncomfort hiervan!

Monumentenglas is wel een stuk duurder dan ‘standaard’ isolatieglas. Maar gelukkig zijn er verschillende subsidieregelingen die het interessant voor u maken om te verduurzamen.