Menu
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Al meer dan 20 jaar de beste service
Vakkundige glaszetters met oog voor detail
Snelle offerte met eerlijke prijs
Telefonisch goed bereikbaar tijdens kantooruren
Subsidie op isolatieglas

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

U kunt de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) aanvragen als u een koopwoning heeft en dit tevens uw hoofdverblijf is. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de regeling uit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met de subsidie stimuleert het ministerie energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector.

De belangrijkste punten van de ISDE regeling even voor u op een rij:

Voor wie is de ISDE subsidieregeling?

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing kunt u als woningeigenaar subsidie aanvragen om uw woning te isoleren. Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en met 5 typen isolatiemaatregelen, namelijk spouwmuurisolatie, gevelisolatie, bodem- of vloerisolatie, dakisolatie of zolder- of vliering, vloerisolatie en glasisolatie.

Wanneer heeft u recht op deze subsidieregeling?

Met de ‘vorige’ ISDE-subsidieregeling (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) was het alleen mogelijk om subsidie te ontvangen als u twee (of meer) isolatiemaatregelen trof. Maar de ‘twee-maatregelen-eis’ is komen te vervallen, waardoor u per 1 januari 2023 ook subsidie aan kunt vragen voor één isolatiemaatregel, bijvoorbeeld voor het plaatsen van isolatieglas (HR++ of Triple glas).

Dat betekent dat u met 15% subsidie kan investeren in bijvoorbeeld HR++ glas of Triple glas. En dit zonder de verplichting van een tweede isolatiemaatregel, zoals dit in 2022 wel nodig is.

Heeft u in het verleden al geïnvesteerd in glasisolatie?
In sommige gevallen heeft u dan nog recht op subsidie! Voor alle isolatiemaatregelen die ná 2 april 2022 uitgevoerd zijn, kan nog met terugwerkende kracht subsidie aangevraagd worden. Dit geldt dan uiteraard wel voor een maatregel, waarvoor u niet eerder subsidie heeft ontvangen vanuit de ISDE-regeling.

Voorkom teleurstellingen

Hoe kunt u de ISDE subsidieregeling aanvragen?

Op de website van De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) direct aanvragen. Ook vindt u daar een stappenplan, zodat u weet hoe u de aanvraag op een juiste manier kunt doen.

Vanaf 2023 heeft u 24 maanden de tijd om uw subsidieaanvraag in te dienen, nadat u de maatregel(en) heeft laten uitvoeren. Deze termijn geldt alleen voor maatregelen die u vanaf 1 januari 2022 heeft genomen. Wilt u liever hulp bij het aanvragen? Onze medewerkers denken met u mee en helpen u bij het invullen van de juiste gegevens!

De voorwaarden voor de ISDE subsidieregeling

Om gebruik te kunnen maken van de ISDE subsidieregeling, dient u te voldoen aan een aantal voorwaarden. We hebben de belangrijkste even voor u opgesomd:

Alle voorwaarden voor de ISDE subsidieregeling kunt u hier vinden.

Meetmethode isolerend glas

Om subsidie aan te vragen heeft u de oppervlakte van het glas nodig in vierkante meters. Er zijn 2 meetmethoden:

Vanaf 1 januari 2023 mag u dus uitgaan van de binnenwerkse maat. Is er geen kozijn? Dan kunt u de oppervlakte van het isolerend glas aanhouden. Deze versoepeling is niet alleen interessant wanneer het gaat om die drempel van 8m². Doordat u de kozijnen mee mag rekenen, komt u op meer m² uit waarover u subsidie mag aanvragen.

Hoe hoog is de subsidie?

In de tabel hieronder vindt u een overzicht van de subsidies per m² per glas type.

 Subsidiebedrag per m² één maatregel
voor maatregelen uitgevoerd
tussen 2-4-2022 en 1-1-2023
Subsidiebedrag per m² bij één maatregel
voor maatregelen uitgevoerd
vanaf 1-1-2023
Minimaal
vereiste m²
Maximaal m²
waarvoor u
subsidie krijgt
Maximale
U-waarde
(W/m²K)
HR++ Glas€26,50€23,00845≤ 1,2
Triple glas€75,00€65,50845≤ 0,7

Let op: de subsidiebedragen worden verdubbeld als u binnen 24 maanden na het uitvoeren van de eerste maatregelen een tweede of volgende maatregel neemt. Dit kan een andere isolatiemaatregel zijn, een warmtepomp, aansluiting op het warmtenet of een zonneboiler.

Meer maatwerk voor monumentale panden

De ISDE regeling is toegankelijker gemaakt voor eigenaren van monumentale panden. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt dat een groot aantal monumenteigenaren vanaf 2024 wel in aanmerking komt voor subsidie.

Deze groep hoeft niet te voldoen aan de minimaal 8 m2 glas om recht te hebben op subsidie. Hiervoor geldt dat minimaal 3 m2 glasisolatie voldoende is om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam.

Vanwege de monumentale waarde kunnen veel eigenaren van monumenten geen HR++ glas of gevelisolatie toepassen. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, wat isoleren ingewikkeld maakt. 

Meldcodes ISDE subsidie monumentenglas

MeldcodeType glasFabrikantModelnaam
KA25720HR++ glasVacuGlass
Modern Thinnest M0033- [3/0,15/3]
KA25721HR++ glasVacuGlass
Modern Ultra Thin M0044- [4/0,15/4]
KA25722HR++ glasVacuGlass
Modern Extra Thin M0055- [5/0,15/5]
KA25723HR++ glasVacuGlass
Moden Thin M0066- [6/0,15/6]
KA25724HR++ glasMonu-Vision
Modern IGU-Ultra Thin M4423 [2/1-4/3] v.a. 1/9/23 LowE-1.0
KA25725HR++ glasMonu-Vision
Modern IGU-Thin M4444 [4/1-4/4] v.a. 1/9/23 LowE-1.0
KA25726HR++ glasMonu-Vision
Modern IGU-Very Thin M6323 [2/1-6/3] v.a 1/9/23 LowE-1.0
KA25727HR++ glasMonu-Vision
Modern IGU-regular M6344 [4/1-6/4] v.a 1/9/23 LowE-1.0
KA25728HR++ glasMonu-Vision
Modern IGU-Very Thin M6423 [2/1-6/3] v.a 1/9/23 LowE-1.0
KA25729HR++ glasMonu-Vision
Modern IGU-regular M6444 [4/1-6/4] v.a 1/9/23 LowE-1.0

De overige meldcodes voor monumentenglas, zoals Fineo glas, kunt u vinden op de meldcodelijst van het RVO.

Hoeveel subsidie ontvang ik?

Benieuwd hoeveel subsidie u kunt verwachten. Met de ISDE-rekentool van De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland krijgt u een goede schatting van het subsidiebedrag. Om een zo goed mogelijke schatting te geven, is het wel noodzaak dat u weet welke maatregelen u uit wilt laten voeren en de rekentool volledig invult.

Andere financiële mogelijkheden?

Heeft u extra financiële ruimte nodig om uw energiebesparende maatregelen te kunnen uitvoeren? Het Nationaal Warmtefonds geeft particuliere huiseigenaren en Verenigingen van Woningeigenaren een extra financiële mogelijkheid bij de financiering van energiebesparende maatregelen. Meer informatie over de mogelijkheden vindt u op de site van het Nationaal Warmtefonds.

Wat klanten over ons zeggen
Uitstekend
4.7
Gebaseerd op 149 recensies
review us on
Goede offerte, juiste informatie, goede prijs , goede kwaliteit.Naar volle tevredenheid geplaatst.
Beleefd, professioneel en vakkundig.
prima werk ... snel geplaats en zelfs gevonden hoe de breuk kon ontstaan en dat verholpen ''''tot de volgende klus .
Zeer tevreden over IJsselglas! Professionele vakmensen die netjes en snel werken. Hele 1e verdieping HR** glas en twee nieuwe kozijnen aangebracht. Ook hulp gekregen bij de aanvraag van de subsidie. Top!
js_loader