Menu
Subsidie op isolatieglas

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

U kunt de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) aanvragen als u een koopwoning heeft en dit tevens uw hoofdverblijf is. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de regeling uit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met de subsidie stimuleert het ministerie energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector.

De belangrijkste punten van de ISDE regeling even voor u op een rij:

Voor wie is de ISDE subsidieregeling?

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing kunt u als woningeigenaar subsidie aanvragen om uw woning te isoleren. Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en met 5 typen isolatiemaatregelen, namelijk spouwmuurisolatie, gevelisolatie, bodem- of vloerisolatie, dakisolatie of zolder- of vliering, vloerisolatie en glasisolatie.

Wanneer heeft u recht op deze subsidieregeling?

Met de ‘vorige’ ISDE-subsidieregeling (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) was het alleen mogelijk om subsidie te ontvangen als u twee (of meer) isolatiemaatregelen trof. Maar de ‘twee-maatregelen-eis’ is komen te vervallen, waardoor u per 1 januari 2023 ook subsidie aan kunt vragen voor één isolatiemaatregel, bijvoorbeeld voor het plaatsen van isolatieglas (HR++ of Triple glas).

Dat betekent dat u met 15% subsidie kan investeren in bijvoorbeeld HR++ glas of Triple glas. En dit zonder de verplichting van een tweede isolatiemaatregel, zoals dit in 2022 wel nodig is.

Heeft u in het verleden al geïnvesteerd in glasisolatie?
In sommige gevallen heeft u dan nog recht op subsidie! Voor alle isolatiemaatregelen die ná 2 april 2022 uitgevoerd zijn, kan nog met terugwerkende kracht subsidie aangevraagd worden. Dit geldt dan uiteraard wel voor een maatregel, waarvoor u niet eerder subsidie heeft ontvangen vanuit de ISDE-regeling.

Voorkom teleurstellingen

Hoe kunt u de ISDE subsidieregeling aanvragen?

Op de website van De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) direct aanvragen. Ook vindt u daar een stappenplan, zodat u weet hoe u de aanvraag op een juiste manier kunt doen.

Vanaf 2023 heeft u 24 maanden de tijd om uw subsidieaanvraag in te dienen, nadat u de maatregel(en) heeft laten uitvoeren. Deze termijn geldt alleen voor maatregelen die u vanaf 1 januari 2022 heeft genomen. Wilt u liever hulp bij het aanvragen? Onze medewerkers denken met u mee en helpen u bij het invullen van de juiste gegevens!

De voorwaarden voor de ISDE subsidieregeling

Om gebruik te kunnen maken van de ISDE subsidieregeling, dient u te voldoen aan een aantal voorwaarden. We hebben de belangrijkste even voor u opgesomd:

Alle voorwaarden voor de ISDE subsidieregeling kunt u hier vinden.

Meetmethode isolerend glas

Om subsidie aan te vragen heeft u de oppervlakte van het glas nodig in vierkante meters. Er zijn 2 meetmethoden:

Vanaf 1 januari 2023 mag u dus uitgaan van de binnenwerkse maat. Is er geen kozijn? Dan kunt u de oppervlakte van het isolerend glas aanhouden. Deze versoepeling is niet alleen interessant wanneer het gaat om die drempel van 8m². Doordat u de kozijnen mee mag rekenen, komt u op meer m² uit waarover u subsidie mag aanvragen.

Hoe hoog is de subsidie?

In de tabel hieronder vindt u een overzicht van de subsidies per m² per glas type.

 Subsidiebedrag per m² één maatregel
voor maatregelen uitgevoerd
tussen 2-4-2022 en 1-1-2023
Subsidiebedrag per m² bij één maatregel
voor maatregelen uitgevoerd
vanaf 1-1-2023
Minimaal
vereiste m²
Maximaal m²
waarvoor u
subsidie krijgt
Maximale
U-waarde
(W/m²K)
HR++ Glas€26,50€23,00845≤ 1,2
Triple glas€75,00€65,50845≤ 0,7

Let op: de subsidiebedragen worden verdubbeld als u binnen 24 maanden na het uitvoeren van de eerste maatregelen een tweede of volgende maatregel neemt. Dit kan een andere isolatiemaatregel zijn, een warmtepomp, aansluiting op het warmtenet of een zonneboiler.

Hoeveel subsidie ontvang ik?

Benieuwd hoeveel subsidie u kunt verwachten. Met de ISDE-rekentool van De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland krijgt u een goede schatting van het subsidiebedrag. Om een zo goed mogelijke schatting te geven, is het wel noodzaak dat u weet welke maatregelen u uit wilt laten voeren en de rekentool volledig invult.

Andere financiële mogelijkheden?

Heeft u extra financiële ruimte nodig om uw energiebesparende maatregelen te kunnen uitvoeren? Het Nationaal Warmtefonds geeft particuliere huiseigenaren en Verenigingen van Woningeigenaren een extra financiële mogelijkheid bij de financiering van energiebesparende maatregelen. Meer informatie over de mogelijkheden vindt u op de site van het Nationaal Warmtefonds.

Wat klanten over ons zeggen
Zeer tevreden over het plaatsen van de ruitGoede communicatie, zeer vriendelijke medewerkers zowel aan de telefoon als de glaszetters.Gaan lekker snel en vakkundig te werkMet vriendelijke groetBerta Jorna-Schilder.
Henk Bleeker
Henk Bleeker
1694810742
Ons huis werd voorzien van een beter isolatie glas, de montage was een geoliede machine. En het werd keurig schoon opgeleverd. Aanrader!
Heddo Wever
Heddo Wever
1693661412
Snel en netjes onze ramen vervangen.
Ik ben heel erg goed geholpen. Raam stuk en eerst noodglas gezet...daarna binnen een paar weken al ingepland voor vervanging. Top!
js_loader