Menu
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Al meer dan 20 jaar de beste service
Vakkundige glaszetters met oog voor detail
Snelle offerte met eerlijke prijs
Telefonisch goed bereikbaar tijdens kantooruren
Neuslatten in het kozijn

Misschien heeft u al weleens iets over neuslatten gehoord. De buurman heeft bijvoorbeeld een schilder in de arm genomen voor het buitenwerk en laat ook meteen neuslatten plaatsen. Maar wat is een neuslat nou precies? Van welk materiaal is het gemaakt? En waarom kunt u beter een neuslat gebruiken in plaats van een gewone glaslat of ventilatielat? In deze blog vertellen wij u er alles over.

Wat is een neuslat?

Een neuslat is een brede lat van hardhout of Accoya die op de onderdorpel wordt geplaatst. Het heeft de vorm van een neus, vandaar de naam. Neuslatten hebben een beschermende en ventilerende functie voor het glas en kozijn. Vocht en vuil krijgen geen kans in de onderdorpel omdat een neuslat schuin afloopt.

Neuslatten bieden volledige bescherming van het onderliggende hout, zij zorgen voor een betere afwatering van het regenwater en vocht. Toepassing is dan ook op onderdorpels van kozijnen. Naar de huidige geldende Normen voor het glaszetten dient zowel in nieuwbouw als onderhoud met neuslatten gewerkt te worden. Alleen met het gebruik van neuslatten wordt garantie verleend op het geplaatste isolatieglas.

De maten van neuslatten

Neuslatten zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Enkele lengtes:

NS15 = 1,5 cm
NS20 = 2,0 cm
NS25 = 2,5 cm
NS30 = 3,0 cm
NS35 = 3,5 cm
NS40 = 4,0 cm
NS45 = 4,5 cm
NS50 = 5,0 cm
NS55 = 5,5 cm
NS60 = 6,0 cm
NS65 = 6,5 cm
NS70 = 7,0 cm
NS80 = 8,0 cm
NS85 = 8,5 cm

Wat zijn de voordelen van een neuslat?

We noemden het hierboven ook al even; het grote voordeel van een neuslat ten opzichte van een gewone glaslat of ventilatielat is dat het regenwater veel beter wordt afgevoerd. Als regenwater of condens op de onderdorpel terechtkomt, kan dit na verloop van tijd tot houtrot leiden. 

Houtrot kan meestal worden gerepareerd, maar als het hout te ernstig is aangetast en niet meer kan worden hersteld, moet het hele kozijn worden vervangen. Dit brengt uiteraard de nodige kosten met zich mee. 

Een neuslat zorgt dus voor een langere levensduur van uw schilderwerk aan de buitenkant en daarmee ook een langere levensduur van uw kozijnen.

Een neuslat plaatsen, hoe werkt dat?

Laat een neuslat altijd plaatsen door een expert. Zo weet u zeker dat deze écht goed bevestigd is, ook met oog op eventuele garantie op uw glas. Een neuslat wordt altijd onderin de sponning van het kozijn geplaatst. 

Bij het plaatsen van een neuslat, worden vaak neuslat blokjes gebruikt, waarop de neuslat vervolgens rust. Neuslat blokjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen. Zo zijn er bijvoorbeeld rubberen neuslat blokjes in een ronde, rechthoekige of zeskantige vorm. 

Dit zijn de zogenaamde standaard neuslat blokjes, maar er zijn daarnaast ook blokjes van kunststof met holle pin. Andere bevestigingsmanieren zijn ook mogelijk. Uw vakman zorgt zelf voor de juiste neuslat blokjes. 

De neuslat steekt ongeveer 5 mm uit buiten de onderdorpel, zodat er voldoende ventilatie mogelijk is. Het is ook belangrijk dat de neuslat 8 mm korter wordt afgezaagd dan de breedte van de sponning, zodat er aan elke kant een ruimte van 4 mm overblijft. 

Deze ruimte wordt vervolgens opgevuld met elastische beglazingskit. Op deze manier heeft het hout nog steeds de ruimte om ‘te werken’ en kan dus iets krimpen en weer uitzetten.

Dus wilt u een neuslat plaatsen? Neem gerust contact met ons op. Wij kunnen neuslatten voor u plaatsen of u kunt in onze winkel neuslatten kopen, mocht u ze zelf in het glas willen plaatsen.

Welke neuslatten zijn het beste; hardhouten neuslatten of neuslatten van Accoya hout?

We raden aan om een neuslat van Accoya hout te gebruiken. Accoya hout is een chemisch behandeld hout dat wordt verkregen door snelgroeiend naaldhout uit niet-tropische gebieden te acetyleren. 

Dit chemische proces zorgt voor duurzaamheid en verlengt de levensduur van het hout aanzienlijk. We geven de voorkeur aan Accoya neuslatten boven meranti hardhouten neuslatten, omdat meranti soms nog steeds vocht opneemt, wat kan leiden tot afbladderende verf op de neuslat. 

De levensduur van Accoya neuslatten is 30 jaar.

Garantie op glas dankzij neuslatten

Om te voldoen aan de huidige normen voor het plaatsen van glas, is het noodzakelijk om zowel bij nieuwbouw als bij onderhoud neuslatten te gebruiken. Alleen wanneer neuslatten worden aangebracht, wordt er garantie gegeven op de geïnstalleerde isolerende beglazing.

Neuslatten kopen?

Wilt u meer weten over neuslatten of wilt u neuslatten kopen? De experts van IJsselglas adviseren u graag over de juiste neuslatten. Of breng een bezoek aan onze showroom en koop neuslatten die u zelf kunt monteren.

 
neuslat
Ook direct het schilderwerk weer in orde? 
De schilders van de RoordaGroep staan graag voor u klaar!

RoordaGroephttps://www.roorda-schilders.nl/offerte/

Wist u dat IJsselglas een dochteronderneming is van de
RoordaGroep Schilders, Glaszetters & Stukadoors uit Kampen?


Na het plaatsen van de beglazing worden de glaslatten en neuslatten in de grondverf bij u achtergelaten. Het schilderwerk dient u dan nog wel (zelf) bij te gaan werken. Onze schilders van de RoordaGroep staan voor u klaar en kunnen het schilderwerk weer netjes voor u herstellen. 

Een vrijblijvende offerte vraagt u makkelijk via de website van roorda-schilders.nl.