Menu
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Al meer dan 20 jaar de beste service
Vakkundige glaszetters met oog voor detail
Snelle offerte met eerlijke prijs
Telefonisch goed bereikbaar tijdens kantooruren

Een thermische breuk voorkomen? Zo doet u dat

Pats! Ineens is-ie daar, een wat aparte barst in uw ruit. Hij begint bijvoorbeeld halverwege de zijkant van het raam en loopt met een boog of kriebeltje omhoog. Dit is wat we noemen een thermische breuk. Hoe ontstaat zo’n grillige, spontane barst in het glas? En belangrijker nog, hoe kunt u een thermische breuk voorkomen?

Hoe ontstaat een thermische breuk?

Glas is sterk, maar het is ook een slechte warmtegeleider. Wanneer er binnen een ruit een temperatuurverschil van ongeveer 30° C optreedt, dan bestaat de kans dat uw ruit barst door de spanning die in de ruit ontstaat. Wanneer komt dat nu voor, zult u misschien denken. Maar er zijn een aantal situaties waarbij zo’n temperatuurverschil echt mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan:

Directe blootstelling aan warmtebronnen. Wanneer er een straalkachel, blaas convector, föhn, brander of ander verwarmingsapparaat op een ruit wordt gericht of te dichtbij wordt geplaatst. Zelfs een kaars op minder dan 20 cm afstand van het glas kán zo’n warmtebron zijn.

  • Koud water op warm glas. Bijvoorbeeld in de zomer, wanneer er een koude straal op een door de zon verwarmde ruit terechtkomt.
  • Overgordijnen, jaloezieën en plisségordijnen die te dicht op het glas zitten en de ruimte rondom afsluiten waardoor er geen lucht meer kan circuleren.
  • Grote voorwerpen en woonaccessoires op de vensterbank die ervoor zorgen dat een deel van het glas een andere temperatuur krijgt.
  • Struiken of bomen in uw tuin die voor schaduw zorgen op een deel van uw ruit
  • Plakfolie of posters op het glas.

Door deze externe factoren ontstaan in het oppervlak van het glas dus (soms flinke) temperatuurverschillen. Een klein deel blijft of wordt extra warm, terwijl het andere deel koel blijft (of andersom).

Hoe ziet een thermische breuk eruit?

We noemden het al even, een thermische normale breuk is een wat aparte barst in uw ruit. Hij kan halverwege een raam beginnen en loopt dan niet kaarsrecht, maar juist op een grillige manier (bijvoorbeeld) naar boven.
Een iets ander type barst is ook mogelijk. Wanneer het glas gedeeltelijk afgedekt wordt bij een sterke zonnestraling of wanneer er bijvoorbeeld een hete luchtblower te dicht bij het raam wordt geplaatst, kan er ook een vorm van een palmboom ontstaan. We noemen dit een thermische palmbreuk.

En tot slot bestaat er een thermische lijnvormige breuk. Dat zien we vaker bij raambekleding die te dicht op de ruit is geplaatst of wanneer woondecoratie te dicht bij het raam staat.

Een thermische breuk voorkomen

Wanneer u weet hoe een thermische breuk ontstaat, weet u ook wat u kunt doen om zo’n breuk te voorkomen. Kortgezegd, vermijd (grote) temperatuurverschillen aan beide kanten van het glas.

Directe blootstelling aan warmtebronnen of een straal koud water op heet glas, dat is overduidelijk niet handig. Maar check eens uw gordijnen. Blokkeren ze inderdaad de luchtcirculatie waardoor temperatuurverschillen kunnen optreden? En staat er in de tuin misschien een struik die de afgelopen jaren flink gegroeid is en zonnestralen aan de ene kant tegenhoudt, terwijl het andere deel zomers de volle warmte van de zon vangt?

Ook een belangrijke maatregel om een thermische breuk te voorkomen: kies voor gehard glas. Dit is speciaal thermisch behandeld glas dat zelfs tot vijf keer grotere temperatuurverschillen aankan. Hieronder krijgt u een idee van hoeveel temperatuurverschil welk type glas aankan:

Soort glas

Temperatuurverschil

(Spiegel)Draadglas 15°C
Basisglas 30-40°C
Halfgehard glas 100°C
Gehard glas 200°C

Thermische breuk verzekering

Helaas vallen thermische breuken niet onder de garantie van glasproducenten of glaszetters. Dit soort breuken worden gezien als alledaags natuurverschijnsel en zijn te voorkomen. Gelukkig bieden sommige verzekeringen dekking voor glasbreuk, waaronder thermische breuken, dus zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van uw verzekeringsopties.
Heeft u te maken met een thermische breuk? Neem contact op met IJsselglas. Onze glasexperts vervangen graag uw ruit.