Menu
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Al meer dan 20 jaar de beste service
Vakkundige glaszetters met oog voor detail
Snelle offerte met eerlijke prijs
Telefonisch goed bereikbaar tijdens kantooruren
Isoleer zo optimaal mogelijk!

HR glas, wat is dat nou eigenlijk?

HR glas, u heeft er vast wel eens van gehoord. HR staat voor Hoog Rendement. Dit glas werkt eigenlijk hetzelfde als ‘gewoon’ dubbelglas (oftewel isolatieglas). Het glas verschilt van standaard dubbelglas doordat de spouw gevuld is met edelgas en dus niet met droge lucht. 

Ook hebben al deze glassoorten een coating aan de binnenzijde van het glas die de warmte weerkaatst. Wilt u uw woning beter isoleren? Laat uw enkelglas of dubbelglas dan vervangen door HR glas. We spreken van HR glas als de U-waarde groter is dan 1,7 en kleiner of gelijk aan 2,0. 

Met dit glas houdt u warmte binnen en heeft u minder last van geluiden van buitenaf. En laten we het belangrijkste niet vergeten. U profiteert namelijk van veel meer comfort in huis!

Basisschool de Horizon schoolplein

Verschil HR(+, ++) glas en standaard dubbelglas

Wat is nou eigenlijk het grote verschil tussen HR++ glas en dubbelglas? Het grote verschil zit hem in de vulling van de spouw. 

Bij ‘gewoon’ standaard dubbelglas is de spouw gevuld met droge lucht en bij HR++ glas en Triple glas is de spouw gevuld met edelgassen, zoals bijvoorbeeld Argon.

Edelgassen isoleren stukken beter dan droge lucht, waardoor het comfort in huis aanzienlijk zal toenemen. 

Daarnaast beschikt HR glas altijd over een speciale coating waardoor de isolerende werking van het glas aanzienlijk groter is.

triple glas ruit dronten

 

 

Glaszetter van IJsselglas

En het verschil tussen HR+ en HR++ glas?

Het verschil tussen HR+ en HR++ glas zit hem in de spouwdikte van het glas. Hoe dikker het glaspakket is, des te meer isoleert de ruit en daar wordt een classificatie aan gegeven. 

Vanaf spouw 9 wordt een ruit HR+ genoemd, vanaf spouw 13 wordt een ruit HR++ genoemd. Ook hebben we nog HR+++ glas. Beter bekend als Triple glas. 

Dit is driedubbel glas met een coating en een gasvulling in de spouw.

HR++ glas

HR++ glas zorgt voor nog betere isolatie dan dubbelglas. Wist u dat dit glas op dit moment het meest verkochte glastype is? HR++ glas kenmerkt zich door een U-waarde die kleiner of gelijk is aan 1,2 en dus een spouwdikte heeft van minimaal 13 mm.

Het isoleert zo goed, doordat het glas een warmtereflecterende coating heeft. Deze speciale coating weerkaatst de warmte, waardoor het in huis blijft en dus niet verloren gaat.

Ook bestaat dit glastype uit twee glasplaten waartussen een argon gasvulling zit, die de isolatie aanzienlijk verbetert. De combinatie van deze twee eigenschappen zorgt ervoor dat het glas een veel hogere warmte-efficiënte heeft ten opzichte van enkel- en dubbelglas.

Isolatiewaarde HR glas

De isolatiewaarde van HR glas hangt af van de U-waarde van het glas. Het getal geeft de grote van de warmtestroom aan. Hoe lager de U-waarde van de beglazing, hoe beter de isolatiewaarde.

Triple glas (HR+++))
HR++ glas
HR+ glas
HR glas
Enkel glas
0,5 – 0,9
1,0 – 1,2
1,3 – 1,6
1,7 – 2,0
5,8

Een laag getal betekent dus een goede isolatie! IJsselglas biedt verschillende typen beglazing aan namelijk:

  • HR glas
  • HR+ glas
  • HR++ glas
  • HR+++ glas

Het vervangen van enkelglas of dubbelglas door HR++ glas kan een behoorlijke investering zijn als u veel ramen wilt laten vervangen. Daar tegenover staat wel dat u profiteert van veel meer comfort in huis. Het is dus een stuk aangenamer.

Bent u van plan om te investeren in HR glas? U kunt subsidie aanvragen voor het plaatsen van HR++ glas. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland leest u de hoogte van de vergoedingen en de voorwaarden voor de regeling.

Voordelen van HR++ isolatieglas

HR++ isolatieglas heeft verschillende voordelen. We hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet. 

  • U heeft beperkt warmteverlies;
  • Het is een stuk aangenamer in de woning;
  • Verkrijgbaar met geluidswerende of zonwerende optie;
  • Optimaal rendement en een lage energierekening.

HR glas herkennen

U komt erachter welk type glas in uw woning zit, door te kijken op de aluminum strip tussen de glasplaten. Als u de letters ‘HR’ ziet staan, dan is dit HR glas. Staan er geen letters? Of wel letters, maar geen HR? Dan is het in de meeste gevallen standaard dubbelglas.

U kunt ook een test doen met een zaklamp of lucifer. Schijn een brandende lucifer of zaklamp op het raam en kijk schuin op het glas. Als het goed is ziet u dan de weerspiegeling. 

Zien alle weerspiegelingen er hetzelfde uit? Hebben ze dezelfde kleur? Dan heeft u dubbelglas. Veranderd één van de weerspiegelingen van kleur? Dan heeft u HR glas. In de video van Woonbewust ziet u hoe u de test kunt uitvoeren.

Wat kost HR (++) glas?

Bent u benieuwd naar de kosten voor HR(++) glas? Het hangt natuurlijk van vele factoren af, zoals de hoeveelheid glas. 

Wilt u een nieuw ruitje boven de deur? Of laat u alle ramen vervangen? Vanzelfsprekend is een ruitje boven de deur een stuk goedkoper dan 5 nieuwe ramen met deze glassoort. Wij komen graag kijken en maken een offerte voor u op maat! 

Direct HR glas bestellen?

Bent u overtuigd van de voordelen? Bij ons kunt u heel eenvoudig online HR glas bestellen. Wij kunnen het glas leveren én plaatsen het ook voor u. Onze glasspecialisten komen bij u langs om de situatie te bekijken. 

Wilt u het liever zelf doen? Dat mag uiteraard ook! Meet de maten op en geef ze aan ons door. 

Weet u niet welk type HR glas geschikt is voor uw situatie? Onze glasspecialisten adviseren u graag. Neem gerust contact met ons op via 038 333 2005.