Menu
Wat is een lekke ruit?

Een lekke ruit is niet prettig. Het lijkt constant of uw ramen zijn. Maar, wat is een lekke ruit?, en hoe herken ik dit?

Lekke ruit

Wat is een lekke ruit? Check of uw dubbelglas lek is. Een lekke ruit kunt u herkennen door:

 1. Vocht of condens op het glas tussen de glasbladen
 2. Vlekken, strepen, water of vuil op het glas tussen de glasbladen
 3. Een blauwe waas die u niet weg krijgt, ook niet na het lappen van uw ramen
 4. Een witte waas op het glas tussen de glasbladen


Vaak ziet u vocht en condensatie alleen in de ochtend of in de avond. Dat heeft te maken met de temperatuur en luchtvochtigheid. Een lekke ruit? Er zit niet anders op, hij moet vervangen. Is de ruit door ons geleverd en geplaatst en nog geen 10 jaar oud (afhankelijk van het jaar waarin uw dubbel glas is geplaatst), dan vervangen wij deze kosteloos. In alle andere gevallen zijn de kosten helaas voor uw eigen rekening.

Wat is een lekke ruit? De oorzaak

De oorzaak van een lekke ruit heeft te maken de loslatende verbinding tussen het glas en de afstandhouder. Tussen het dubbel glas zit een spouw d.m.v. een, meestal aluminium, afstandhouder. Deze afstandhouder creëert ruimte tussen de glasbladen. Om te zorgen dat de schone en droge lucht tussen de glasbladen blijft, wordt de volledige rand met een speciale beglazingskit afgedicht. Door een slechte staat van verf- en kitwerk (en houtrot) kan de randafdichting (de hechting van de glasbladen met de afstandhouder) worden aangetast door vocht of UV-straling. Daarnaast kunnen extreme thermische of chemische invloeden maar ook slecht functionerende draaiende delen oorzaak zijn van de afname van de kwaliteit van de randafdichting. Als de verbinding tussen het glas en de afstandhouder niet meer 100% dicht zit, dan is het dubbel glas lek en zal dit na verloop van tijd zichtbaar worden. Het glas verliest helderheid, doordat aanslag aan de binnenzijde zichtbaar wordt. Door het drukverschil dat ontstaat tussen het dubbelglas pakket en de buitenlucht wordt vochtige lucht naar binnen gezogen. Deze vochtige lucht condenseert en slaat aan op de binnenkant van de ruiten. In condens zit kalk. Droogt de condens dan blijft de kalkaanslag zitten en die zorgt ervoor dat u een witte en wazige aanslag aan de binnenzijde van het glas ziet. Hoe langer u de beglazing laat zitten, hoe meer aanslag er op de binnenzijde ontstaat. Uiteindelijk wordt het glas ondoorzichtig.

Goed onderhoud van verf- en kitwerk voorkomt een lekke ruit

De verf en de kit moeten in goede staat blijven. Het schilderwerk voorkomt de indringing van vocht en het rotten van het houten kozijn. De staat van het binnenschilderwerk is nog belangrijker dan die van het buitenschilderwerk. In de winter wordt in de woning namelijk nogal wat waterdamp geproduceerd. Deze damp wil naar buiten. Slecht geschilderde houten ramen en kozijnen zijn hiervoor bij uitstek geschikt.

Goed onderhoud van draaiende delen voorkomt een lekke ruit

Slecht functionerende draaiende delen zijn vaak de oorzaak van lekkage in de randafdichting van het HR++ glas. Ramen en deuren mogen vooral niet klemmen, moeten soepel draaien en eenvoudig af te sluiten zijn. Door te trekken aan (of te duwen tegen) klemmende raamvleugels en deuren gaan de verbindingen tussen de stijlen en dorpels kapot. Om de draaiende delen in goede staat te houden is het nodig om scharnieren, hefboompjes, deurkrukken en sloten regelmatig te controleren en zonodig te reinigen, te oliën en bij te (laten) stellen.

neuslat

Neuslat voorkomt een lekke ruit

Om overtollig vocht in de buurt van de beglazing af te voeren is het belangrijk dat er een neuslat is geplaatst aan de onderzijde van het glas. Eneuslaten neuslat is een speciale glaslat die zorgt dat het regenwater beter afgevoerd wordt.

Tegenwoordig is het gebruik van een neuslat een vereiste om 10 jaar fabrieksgarantie te krijgen op dubbel glas

Wat is een lekke ruit? Garantie

Valt een lekke ruit onder de garantie van glas? Op HR isolatieglas is standaard een garantie gedurende een periode van 10 jaar van toepassing volgens bepalingen van de producent. Deze garantie houdt in dat geen vermindering van doorzicht of een grauwwaas zal optreden (bijvoorbeeld door inwendige aanslag, condensatie of aantasting van de al dan niet gecoate glasbladen). Deze garantie wordt verstrekt indien:

Van de garantie zijn uitgesloten:

Uiteraard heeft elke glasproducent zijn eigen voorwaarden voor het verstrekken van garantie. Vraag daarom altijd naar de garantievoorwaarden op het moment dat u dubbelglas koopt.

Dekt de verzekering mijn lekke ruit?

Een lekke ruit wordt over het algemeen niet gedekt in uw glas verzekering. Wij adviseren om altijd uw verzekering te bellen om te informeren hoe hun polisvoorwaarden hierin zijn. Belangrijk is wel te weten dat ondanks dat uw lekke ruit misschien niet vergoed zal worden, u straks wel weer 10 jaar garantie heeft op uw nieuwe ruit!

Glas van IJsselglas: 10 jaar fabrieksgarantie!!

Heeft u de ruit destijds door ons laten plaatsen? Dan kijken wij uiteraard of dit in de garantieperiode valt! Op het glas van IJsselglas, heeft u namelijk – bij goed onderhoud van uw kozijnen – 10 jaar garantie op het glas!

Voordelig uw lekke ruit laten vervangen?

Vraag dan HIER uw gratis offerte aan, of laat uw gegevens HIER achter, zodat IJsselglas uit Kampen contact met u kan opnemen om het glas te komen bekijken.

3 reacties

 1. Dit artikel over lekke ruiten heeft mij wat bijgebracht. Ik begrijp nu waarom ik steevast condens op de ruiten heb. Ik moet dus de lek repareren over de ruiten vervangen.

  1. Inderdaad, als u constant condens op de ruiten heeft die niet weg te poetsen is vanaf de buitenkant, dan heeft u een lekke isolatieruit.
   Voordelig uw lekke ruiten laten vervangen kan via deze link: ijsselglas.nl/dubbelglas/

 2. Ik had nog nooit gehoord van een neuslat. Ik kan me voorstellen dat het regenwater afgevoerd dient te worden. HR++ glas heeft mijn ouders al veel energie gepast.

3 reacties

 1. Dit artikel over lekke ruiten heeft mij wat bijgebracht. Ik begrijp nu waarom ik steevast condens op de ruiten heb. Ik moet dus de lek repareren over de ruiten vervangen.

  1. Inderdaad, als u constant condens op de ruiten heeft die niet weg te poetsen is vanaf de buitenkant, dan heeft u een lekke isolatieruit.
   Voordelig uw lekke ruiten laten vervangen kan via deze link: ijsselglas.nl/dubbelglas/

 2. Ik had nog nooit gehoord van een neuslat. Ik kan me voorstellen dat het regenwater afgevoerd dient te worden. HR++ glas heeft mijn ouders al veel energie gepast.