Menu
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Al meer dan 20 jaar de beste service
Vakkundige glaszetters met oog voor detail
Snelle offerte met eerlijke prijs
Telefonisch goed bereikbaar tijdens kantooruren
Wat is een lekke ruit?

Een lekke ruit is om meerdere redenen niet prettig. Uw ramen lijken bijvoorbeeld altijd vies, maar wanneer u ze schoonmaakt verandert er niets. En dat klopt, een lekke ruit is niet schoon te maken. Maar, wat is een lekke ruit nou precies? En kunt u een lek raam voorkomen?

De lekke ruit checklist. Zo herkent u een lek raam

Herkent u één of meerdere van onderstaande punten? Dan is uw dubbel glas inderdaad lek.

 1. Vocht of condens op het glas tussen de glasbladen
 2. Vlekken, strepen, water of vuil op het glas tussen de glasbladen
 3. Een blauwe waas die u niet weg krijgt, ook niet na het lappen van uw ramen
 4. Een witte waas op het glas tussen de glasbladen

Vaak ziet u vocht en condensatie alleen in de ochtend of in de avond. Dat heeft te maken met de temperatuur en luchtvochtigheid.

De oorzaak van een lekke ruit

Een lek raam ontstaat door een loslatende verbinding tussen het glas en de afstandhouder. Tussen het dubbelglas zit een spouw d.m.v. een (meestal aluminium) afstandhouder. Deze afstandhouder creëert ruimte tussen de glasbladen. 

Om ervoor te kunnen zorgen dat de schone en droge lucht tussen de glasbladen blijft, wordt de volledige rand met een speciale beglazingskit afgedicht. Door een slechte staat van verf- en kitwerk (en houtrot) kan de randafdichting (de hechting van de glasbladen met de afstandhouder) worden aangetast door vocht of UV-straling. 

Daarnaast kunnen extreme thermische of chemische invloeden, maar ook slecht functionerende draaiende delen oorzaak zijn van de afname van de kwaliteit van de randafdichting.
Als de verbinding tussen het glas en de afstandhouder niet meer 100% dicht zit, dan is het dubbel glas lek en zal dit na verloop van tijd zichtbaar worden. 

Het glas verliest helderheid, doordat aanslag aan de binnenzijde zichtbaar wordt. Door het drukverschil dat ontstaat tussen het dubbel glas pakket en de buitenlucht wordt vochtige lucht naar binnen gezogen. Deze vochtige lucht condenseert en slaat aan op de binnenkant van de ruiten. In condens zit kalk. 

Droogt de condens dan blijft de kalkaanslag zitten en dat zorgt ervoor dat u een witte en wazige aanslag aan de binnenzijde van het glas ziet. Hoe langer u het lekke raam laat zitten, hoe meer aanslag er op de binnenzijde ontstaat. Uiteindelijk wordt het glas ondoorzichtig.

Lekke ruit vervangen

Is uw ruit lek? Er zit niet anders op, een lek raam moet worden vervangen. Is de ruit door ons geleverd en geplaatst én nog geen 10 jaar oud (afhankelijk van het jaar waarin uw dubbel glas is geplaatst), dan krijgt u van de glasfabriek een nieuwe ruit, de montagekosten zijn dan nog wel voor uw rekening. 

Sommige glasfabrieken geven een kleine vergoeding voor de montagekosten. In alle andere gevallen zijn de kosten van een lekke ruit vervangen helaas voor uw eigen rekening.

Lekke ruit voorkomen? 3 tips van uw glaszetter

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dat klinkt zo cliché, maar in dit geval zijn er echt een aantal tips die wij u mee willen geven. 

Zo voorkomt u een complete vervanging van uw ruit. Dat scheelt gedoe en is financieel gezien natuurlijk interessant! Zo voorkomt u een lekker uit:

1. Goed onderhoud van verf- en kitwerk voorkomt een lekke ruit

Het verf- en de kit moet in goede staat blijven. Het schilderwerk voorkomt de indringing van vocht en het rotten van het houten kozijn. De staat van het binnenschilderwerk is nog belangrijker dan die van het buitenschilderwerk. 

In de winter wordt in de woning namelijk nogal wat waterdamp geproduceerd. Deze damp wil naar buiten. Slecht geschilderde houten ramen en kozijnen zijn hiervoor bij uitstek geschikt.

2. Goed onderhoud van draaiende delen voorkomt een lekke ruit

Goed onderhoud van draaiende delen voorkomt een lekke ruitSlecht functionerende draaiende delen zijn vaak de oorzaak van lekkage in de randafdichting van het HR++ glas. Ramen en deuren mogen vooral niet klemmen, moeten soepel draaien en eenvoudig af te sluiten zijn. 

Door te trekken aan (of te duwen tegen) klemmende raamvleugels en deuren gaan de verbindingen tussen de stijlen en dorpels kapot. Om de draaiende delen in goede staat te houden is het nodig om scharnieren, hefboompjes, deurkrukken en sloten regelmatig te controleren en zo nodig te reinigen, te oliën en bij te (laten) stellen.

3. Een neuslat maakt de kans op een lekke ruit kleiner

Om overtollig vocht in de buurt van de beglazing af te voeren, is het belangrijk dat er een neuslat is geplaatst aan de onderzijde van het glas. Een neuslat is een speciale lat die zorgt dat het regenwater beter wordt afgevoerd. 

Let op: tegenwoordig is het gebruik van een neuslat een vereiste om 10 jaar fabrieksgarantie te krijgen op dubbel glas.

Een lekke ruit, heb ik garantie?

Valt een lekke ruit onder de garantie van glas? Op HR isolatieglas is standaard een garantie gedurende een periode van 10 jaar van toepassing volgens bepalingen van de producent. 

Deze garantie houdt in dat geen vermindering van doorzicht of een grauwwaas zal optreden (bijvoorbeeld door inwendige aanslag, condensatie of aantasting van de al dan niet gecoate glasbladen).

Deze garantie wordt verstrekt indien:

HR++ glas verticaal wordt geplaatst in een verblijfsgebouw, zoals een woning of kantoor

Het glas wordt geplaatst volgens de eisen in NEN 3576 en de richtlijnen in NPR 3577 of een door de leverancier goed te keuren vergelijkbare methode

De ruit in de oorspronkelijke aangebrachte staat wordt gehouden. Dit betekent dat het onderhoud aan het raam moet worden uitgevoerd volgens NPR 3577 en de ruit niet mag worden blootgesteld aan extreme thermische, chemische of andere omstandigheden

HR++ glas verticaal wordt geplaatst in een verblijfsgebouw, zoals een woning of kantoor

Bovendien mag het glas niet worden beplakt of beschilderd

Van de garantie zijn uitgesloten:

Schade ten gevolge van glasbreuk.

Vertekeningen bij doorzicht of reflectie die horen bij normale eigenschappen van glas, gewone maatafmetingen en natuurlijke temperaturen- en drukverschillen.

Kleurverschijnselen, in de vorm van banden of patronen als neveneffect van (zon)licht op glas.

Uiteraard heeft elke glasproducent zijn eigen voorwaarden voor het verstrekken van lekke ruit garantie. Vraag daarom altijd naar de garantievoorwaarden rond een lek raam op het moment dat u dubbel glas koopt.

Lekke ruit verzekering

Dekt de verzekering mijn lekke ruit, vraagt u zich misschien af? Slecht nieuws. Een lekke ruit wordt over het algemeen niet gedekt in uw glasverzekering. Wij adviseren u om in het geval van een lek raam, altijd uw verzekering te bellen en te informeren hoe hun polisvoorwaarden hierin zijn. 

Belangrijk is wel te weten dat ondanks dat uw lekke ruit misschien niet vergoed zal worden, u straks wel weer 10 jaar garantie heeft op uw nieuwe ruit!

Glas van IJsselglas: 10 jaar fabrieksgarantie!

Heeft u uw ruit destijds door ons laten plaatsen? Dan kijken wij uiteraard of dit in de garantieperiode valt. Op het glas van IJsselglas, heeft u namelijk – bij goed onderhoud van uw kozijnen – 10 jaar garantie op het glas! Ontstaat er binnen die periode een lek raam? Trek dan vooral aan de bel.
Voordelig uw lekke ruit laten vervangen?

Vraag dan HIER uw gratis offerte aan of laat uw gegevens HIER achter, zodat IJsselglas uit Kampen contact met u kan opnemen om het glas te komen bekijken.

3 reacties

 1. Dit artikel over lekke ruiten heeft mij wat bijgebracht. Ik begrijp nu waarom ik steevast condens op de ruiten heb. Ik moet dus de lek repareren over de ruiten vervangen.

  1. Inderdaad, als u constant condens op de ruiten heeft die niet weg te poetsen is vanaf de buitenkant, dan heeft u een lekke isolatieruit.
   Voordelig uw lekke ruiten laten vervangen kan via deze link: ijsselglas.nl/dubbelglas/

 2. Ik had nog nooit gehoord van een neuslat. Ik kan me voorstellen dat het regenwater afgevoerd dient te worden. HR++ glas heeft mijn ouders al veel energie gepast.