Menu
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Al meer dan 20 jaar de beste service
Vakkundige glaszetters met oog voor detail
Snelle offerte met eerlijke prijs
Telefonisch goed bereikbaar tijdens kantooruren
Waarom is isolatieglas een duurzame keuze?

Glasisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, warmtepomp etc. U hoort het waarschijnlijk volop om u heen, mensen zijn druk met het verduurzamen van hun huis. En dat kan vaak ook (deels) met subsidie. Maar waarom is het zó belangrijk? En heeft de overheid er zelfs geld voorover om dit te stimuleren? En wat voegt glasisolatie toe? Daar gaan we eens wat verder op in.

Wat is duurzaamheid?

Wat maakt iets nou duurzaam? Als het over duurzaamheid gaat denken we vaak meteen aan het milieu, maar een duurzame ontwikkeling is méér. Alles wat bijdraagt aan een gezonde aarde met welvarende bewoners is duurzaam te noemen. Denk bijvoorbeeld aan, inderdaad, een schoon milieu en biodiversiteit in de natuur, maar ook aan een hoogopgeleide en gezonde bevolking of zoiets als maatschappelijk vertrouwen. Eigenlijk alle ontwikkelingen op technologisch, ecologisch, politiek en sociaal vlak die tegemoetkomen aan de levensbehoeften van deze generatie én toekomstige generaties.

Duurzamer leven, hoe doe ik dat?

Iedereen kan z’n steentje bijdragen. De lijst met dingen die u kunt doen om bij te dragen aan een duurzame wereld is bijna eindeloos. Het zit ‘m in de grote dingen, maar zeker ook in allemaal kleine dingetjes bij elkaar. We sommen er een aantal op:

Uw woning verduurzamen: een comfortabel en gezond (t)huis!

Onder die laatste tip valt wéér een hele lijst met dingen die u kunt doen om energie te besparen. Denk aan dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, een nieuwe waterpomp, zonnepanelen…

Maar natuurlijk ook aan glasisolatie. Glasisolatie draagt niet alleen bij aan een duurzaam huis, maar óók aan een comfortabel huis! Is uw woning goed geïsoleerd, dan voelt u bijvoorbeeld weinig tot geen kou of tocht in huis. Dan kan de thermostaat ook al gauw een graad (of twee) lager. U bespaart hierdoor energiekosten terwijl uw huis behaaglijker voelt én er bovendien ook minder kans is op vochtproblemen. (Glas)isolatie maakt het binnenklimaat van uw huis dus niet alleen comfortabeler, maar ook gezonder om in te leven!

Dubbelglas

Wat is isolatieglas?

Bij isolatieglas zijn meerdere glasplaten met elkaar verbonden. Ze staan op een kleine afstand van elkaar met daartussen gas of droge lucht. Doordat de ruimte tussen binnen en buiten breder is met een isolerende laag ertussen, komt kou of tocht minder makkelijk uw woning binnen.

En natuurlijk werkt isolatieglas ook andersom: de warmte in uw woning ontsnapt minder makkelijk naar buiten. Naast deze warmte-isolatie wordt isolatieglas ook gebruikt voor geluidsisolatie.

Onder isolatieglas valt het (inmiddels ouderwetse) standaard dubbelglas (twee glasplaten), maar ook HR glas. Bij HR glas wordt edelgas gebruikt als isolerende laag. Dan is er nog HR+ glas, HR++ glas en zelfs HR+++ glas. Die laatste wordt ook wel Triple glas genoemd. Triplebeglazing isoleert nóg beter dan HR++ glas.

Het glas bestaat uit drie delen floatglas met ertussen twee afstandhouders die gevuld zijn met gas. Uiteraard wordt alles rondom hermetisch afgesloten. Op twee van die bladen is bovendien nog een warmte reflecterende coating aangebracht. Dit zorgt uiteraard voor een nog betere isolatiewaarde en een hoger wooncomfort; het is stiller en veiliger.

Bespaar energie met isolatieglas

Besparen op je energierekening en minder CO2 uitstoten. Hoe mooi is dat? Met de energieprijzen van tegenwoordig en de verschillende energiecontracten die er zijn is het lastiger om te noemen wat u exact bespaart met glasisolatie.

Wanneer enkel glas wordt vervangen door HR++ glas in een gemiddelde hoekwoning, ervaar je meer wooncomfort en zie je een daling in de gasrekening.  Het is daarmee veel interessanter om te investeren in duurzaamheid dan om uw geld op uw spaarrekening te laten staan tegen een lage rente.

Kozijnen met nieuw HR++ glas basisschool de Horizon

Hoera! Glasisolatie subsidie

Om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen, is het belangrijk dat minstens 1,5 miljoen woningen in Nederland worden verduurzaamd en daarmee de CO2-uitstoot drastisch wordt teruggedrongen. Omdat niet iedereen zelf de financiële mogelijkheden heeft om dit te doen, springt de overheid bij.

Door subsidie te geven op (glas)isolatie wordt het voor een grotere groep mensen bereikbaarder om te investeren in duurzaamheid van de woning. En dat is fijn, want door een lagere investering is het geld sneller terugverdiend en kunt u écht gaan profiteren van de voordelen. Een win-win situatie dus voor het klimaat en uw portemonnee.

wienersprossen

Hoe hoog is de subsidie op glasisolatie?

Om isoleren nóg aantrekkelijker te maken is het vanaf 1 januari 2023 mogelijk om één isolatiemaatregel aan te pakken en hiervoor ook subsidie te ontvangen.

Het gaat dan wel om een lagere subsidie, namelijk 15%. Toch is dit goed nieuws voor huiseigenaren die geen twee isolatiemaatregelen willen óf kunnen nemen om wat voor reden dan ook.

Lees alvast meer over deze nieuwe regeling met betrekking tot subsidie op glasisolatie. Of bekijk de laatste informatie op Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.