Heb ik een lekke ruit?

Home » Blog » Heb ik een lekke ruit?

 

Een lekke isolatieruit is niet prettig. Het lijkt constant of uw ramen vies zijn en vooral als de zon erop schijnt.

Heeft u vocht, aanslag of vuil tussen het glas? Dan heeft u een lekke ruit!

Hoe herken ik een lekke ruit?

  • Een blauwe waas die u niet weg krijgt, ook niet na het lappen van uw ramenLekke ruit
  • Een witte waas op het glas tussen het isolatieglas / dubbelglas
  • Vocht of condens op het glas tussen de glasbladen
  • Vlekken, strepen, water of vuil op het glas tussen de glasbladen

Vaak ziet u vocht en condensatie alleen in de ochtend of in de avond. Dat heeft te maken met de temperatuur en luchtvochtigheid.

Een lekke ruit? Er zit niet anders op, hij moet vervangen. Is de ruit door ons geleverd en geplaatst en nog geen 10 jaar oud (afhankelijk van het jaar waarin uw dubbel glas is geplaatst), dan vervangen wij deze kosteloos. In alle andere gevallen zijn de kosten helaas voor uw eigen rekening.

Dekt de verzekering mijn lekke ruit?

Een lekke isolatieruit wordt over het algemeen niet verzekerd door uw verzekeraar. Jammer, maar met die nieuwe ruit heeft u wel weer 10 jaar garantie op de ruit en de plaatsing.

Oorzaak lek glas

Tussen het dubbelglas zit een spouw d.m.v. een, meestal aluminium, afstandhouder. Deze afstandhouder, ook wel kader genoemd, creëert ruimte tussen de glasbladen. Om te zorgen dat de schone en droge lucht tussen de glasbladen blijft, wordt de volledige rand met een speciale kit afgedicht.

De rand van het dubbelglas mag niet met direct zonlicht in verbinding staan, want door UV straling en weersinvloeden kan de hechting van de glasbladen met de afstandhouder of het kader verminderen.

Als de verbinding tussen het glas en de afstandhouder niet meer 100% dicht zit, dan is het dubbelglas lek en zal dit na verloop van tijd zichtbaar worden. Het glas verliest helderheid, doordat aanslag aan de binnenzijde zichtbaar wordt.

Door het drukverschil dat ontstaat tussen het dubbelglas pakket en de buitenlucht wordt vochtige lucht naar binnen gezogen. Deze vochtige lucht condenseert en slaat aan op de binnenkant van de ruiten. In condens zit kalk.

Droogt de condens dan blijft de kalkaanslag zitten en die zorgt ervoor dat u een witte en wazige aanslag aan de binnenzijde van het glas ziet. Hoe langer u de beglazing laat zitten, hoe meer aanslag er op de binnenzijde ontstaat.

Uiteindelijk wordt het glas ondoorzichtig.

Glas van IJsselglas: 10 jaar fabrieksgarantie!

Heeft u de ruit destijds door ons laten plaatsen? Dan kijken wij uiteraard of dit in de garantieperiode valt! Op het glas van IJsselglas, heeft u namelijk – bij goed onderhoud van uw kozijnen – 10 jaar garantie op het glas!

Posted on